söndag 11 november 2007

Detaljer

Några roliga detaljer/händelser från tiden som passerat här i baguettelandet:

  • Mozarella-disk är troligtvis det värsta som finns! (och ja, vi lagar faktiskt riktig mat! - ibland...)

  • Internetcaféet marknadsför sig med en stor skylt ovanför dörren där det står: "Free computer cybercafé!" Vi frågade oss själva varför det stod att det var gratis när det inte är det. Benoit svarade rätt och slätt: "Mabey it's because they're using Linux - or because it's really really sheep." Ingen av anledningarna verkade särskilt logiska enligt mej... (och ja, jag stavade "cheap" fel med mening, för de låter faktiskt som han säger sheep!)

  • Våran spis e typ lite läskig. Det är en gasspis, riktiga eldslågor å skit alltså! En av plattorna verkar inte vara som den ska, när man tänder den så tokblir de en låga som täcker hela spisen! Sen är lågan alldelles för stor när den krymt ihop sig åxå. Läskigt nr2 med spisen är att ibland då vi använder den så börjar de lukta jävligt mkt gas i köket. När gubbarna som levererade våran soffa kom hade vi precis kokat te. Dom vart typ halvförskräckta å började prata med oss om det - vi förstod inte så mkt... Det ordet jag förstod var pompier, vilket betyder brandkåren...

  • När vi irrade omkring söder om stan under dom första dagarna kom det fram en tant som ville hjälpa oss. Hon va råtuff, värsta krutgumman! Vi pratade ett tag med henne, när hon fick veta att vi var från Sverige sa hon: Jag kan inte prata svenska! Cool var bara hennes förnamn asså!

  • Annie, hon som jobbar på skolan och som vars mamma vi hyr lägenheten av, verkar vara värsta dr.Jekyll & mr.Hyde! Mot oss har hon varit huuur snäll och gullig som helst. Förutom att ha gett oss lägenheten har hon typ gett oss allt vi behöver till den, hon har varit å köpt saker åt oss typ 3-4 gånger på en vecka, nu senaste en bäddsoffa. Hon har lovat oss en liten tv åxå, vi hoppas vi får den på måndag.
    Men mot andra kan hon tydligen vara värsta bitchen!
    Våra amerikanska vänner Brittany å Robert han varit där, men snackat med den andra som jobbar där, Elisabeth som är från Norge. Hos Annie då satt en ensam stackars kina-flicka som liksom vi behövde hjälp med bostad. Kina-flickan var nybörjare i franska och kunde ingen engelska, stackarn. Brittany, som kan franska ganska bra sa att Annie hade ringt till nån bostadsförmedling och sakt: "Jag har en tjej här som behöver bostad. Hon är jättekonstig!"
    Brittany hade börjat as-garva, Elisabeth som sitter å jobbar ca 5 meter ifrån hade sätt lite förskräckt ut. Dr.Jekyll & Mr.Hyde som sagt...

  • Det finns en affär som heter FNAC här i Aix. Dom säljer bla dataspel, böcker, filmer, cd-skivor, massa elektronikprylar osv. En jättestor affär är det. På datorerna (ca 50 modeller) som står uppställde för att man kan titta på finns det Internet!!! Gratis liksom, om man är lite diskret å iaf ser ut som man funderar på å köpa den :P Jag ska bli stammis på det stället, utan att nånsin köpa nått!

  • Såg mitt favoritlag, Liverpool få spö, på hemmaplan, med 0-1. Motståndarna var Marseille. ALLA i Aix hejar på Marseille. Jag har aldrig kännt mig så ensam.
    Funderar på att köpa biljett till returen i Marseille, 11december. Kostar 76euro, dvs 700 spänn. Dyrt - men de är ju mitt kära liverpool det handlar om... Men vill ju ha nån å fara dit med också, ingen som är sugen på å komma ner då å hälsa på? ^^

  • Och på tal om sport. Det pågår ett Rugby VM just nu. I Frankrike. Och lite i England också. Rugby är huuur stort som helst här i Frankrike. Inte riktigt i klass med fotboll, men nästan! Jag är inte så väldans insatt i rugby (än), men de är roligt ändå, sport är ju sport liksom... Vad som gör det hela ännu roligare är att det går bra för Frankrike. Just nu (lördag kväll) har vi precis kommit hem efter att ha sett kvartsfinalen nere på stan. Frankrike vann över All Black från nya Zeeland (världens bästa landslag genom tiderna, och som alla trodde skulle vinna guldet).
    Det var svårt att hitta nånstans där man kunde få nån bra sikt, vartenda torg va smockfullt kring storbildsskärmarna, varenda pub, bar å restaurang me tv- var de folk ända ut genom dörrarna. Och när Frankrike vann gick alla bananaz! Partytälten kastades upp i luften, folk skrek jublade och sjöng.
    Fortfarande så här en halvtimma senare skriks å sjungs det än på gatorna. Nerifrån dom lite större gatorna hörs hur bilarna tutar för allt vad deras tutor är värda!
    För att ni hemma i guldstaden ska förstå, så är detta ljusår större än AIKs elitserieavancemang!! Å då var det som sagt bara kvarten nu, jag kan inte tänka mej hur galet de skulle va ifall de blir guld.
    Allez les Bleus!!!

  • För att avsluta där jag började - med maten alltså. Annika påstår att jag är lite bitter när det gäller maten, eller iaf om mornarna. Anledningen stavas: lait. Mjölk på franska asså. För fransk mjölk kan fan inte jämföras med svensk på någe vis!
    Att dricka den är inte att tänka på, men de hade jag iofs inte förväntat mej heller.
    För det första så går datumet på mjölken man köper nu ut nån gång efter jul. Konstigt.
    För det andra så står mjölken inte i kyla i affären, inte ens bland övriga mejeriprodukter. Konstigt.
    För det tredje så smakar mjöken just: konstigt.
    Vi är nu inne på tredje sorten mjölk nu, och smakmässigt är vi i en nedåtgående spiral. Den vi hade först var godast, hur konstig den än smakade... Är lite rädd att jag kmr vänja mej vid den franska mjölken och inte gilla gammal hederlig svensk mellanmjölk då jag kmr hem, men de får vi väl se då!
    I övrigt vad gäller mat så har vi varit ganska duktiga. Idag var det tredje dagen i rad vi lagade mat (lagad mat = mer avancerat än att värma tortelini och skala morötter, vilket för övrigt är jävligt gott, för dom har färsk tortelini till hyfsat precis i varenda affär!).
    En sista sak vad gäller maten är att vi nu käkar vitlöksbaguetter varje dag. Det började med att vi gick å handlade en baguette om dagen till middagen, 80cent, lite vardagslyx sådär. Sen råkade vi köpa på oss sex st vitlökar då vi skulle laga en tomat-mozarella pastasås. (därav den jävliga disken). Så nu tillverkar vi vårat eget vitlökssmör å brer på våran färska middagsbaguette. Typ varje dag. Det är nått jag tror jag kmr sakna med det här stället, för det är ju bara sååå gott!! (vi kan fan inte ha god andedräkt för övrigt!)
Egentligen publicerad: 2007-okt-09 @ 20:44

Inga kommentarer: