tisdag 27 november 2007

Frankrikes Nationalsport

Idag på vägen hem från skolan möttes jag av några hundra elever som bar på banderoller, viftade med flaggor samt skrek slagordsramsor i megafoner. Det var nästan så att jag var sugen på att haka på dem. Tyvärr var jag dock inte säker på vad de demonstrerade mot; händelserna i Paris de senaste dagarna eller om det bara var en del i strejken. Franska elever är hursomhelst inte lika beskedliga som vi hemma i Svea rike.

Någon som höjde på ögonbrynen av kombinationen elever och strejk? Det gör man inte här. I Frankrike är politik samtalsämnet nummer ett och därmed får de unga upp ögonen för detta fenomen mycket tidigare än i övriga delar av världen där man för det mesta snackar sport, musik och amerikanska tv-serier.

Här i Frankrike pågår det ständigt strejker, särskilt under hösten. Just nu är det tågpersonalen samt just universitetseleverna som visar sitt missnöje mot regeringen. Och det rör sig inte om att skolka några lektioner för att skrika lite på gatan. Onej. Dessa elever strejkar på som vilka uppretade arbetarna som helst! Tror de har strejkat i snart två veckor…

Om ni tror att de vuxna ser ner på detta beteende så kan ni inte ha mer fel. Nio av tio här i Frankrike står på elevernas sida (till skillnad från tåg-strejken, de har nästan nio av tio emot sig tror jag). En av våra lärare berättade att elever ända ner i tolvårsåldern har strejkat, ivrigt påhejade av föräldrarna. Skolplikten åt helvete liksom!

Det är inte för inte som strejkandet kallas för Frankrikes nationalsport!


Inga kommentarer: